Pokerspel

De otroligt populära kortspelet med namn “Poker” spelas över hela världen och har en lång historia tillbaka i tiden. För att du ska bli en mästare på pokerspel behöver du veta grunderna som vi kommer att redogöra för dig här!

Pokerns historia

Poker är ett vadslagningsspel där de deltagande som är två eller flera, satsar pengar eller liknande substitut för pengar om vem som har eller kan få den bästa kombinationen av kort på sin hand. Spelet uppfanns under tidigt 1800-tal i USA och har exploderat runt om i världen tills att bli en av världens mest populära kortspel. Man påstår att spelet är skicklighetskrävande men att man då menar på att man själv har ett öga för spelet och veta hur mycket man ska satsa per omgång och så vidare.

Ett kortspel är i de flest fall baserat på slumpen och det finns många olika varationer av pokerspel med grunderna har förblivit densamma. De vanligaste varianterna är Texas Hold’em, Omaha Hold’em och Seven card stud men även mindre populära varianter som Mörkpoker, Five card stud och Lowball. Vi flesta är också medvetna om de mer skämtsamma pokerspelen som kinesisk poker, där fyra spelare spelar med tretton kort vardera och klädpoker.

pokerspelbfd

Pokerspelets grunder

Material

För att kunna spela poker behövs ett fåtal saker som gör att spelet går att utföra. Till exempel så behöver du en fransk-engelska kortlek med 52 kort, en dealer button för att avgöra vem som delar ut kort vilket kan vara en bestämd dealer eller att den skickas runt till de deltagande spelarna och till sist någon form av satsning. Det kan till exempel vara pengar eller ett substitut för pengar som så kallade marker vilket är vanligt i både poker i casinohallar och hemma.

Regler

Vi kommer att redogöra de mest grundliga reglerna för alla sorters pokerspel, däremot är det viktigt att göra en mer noggrann koll innan man spelar ett visst spel. Detaljreglerna kan komma avgörande i de olika skepnaderna och i pokersammanhang som denna text används särskilda engelska bokstavsförkortningar för de olika valörerna som är A=ess, K=kung, Q=dam, J=knekt, T=tia, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2. Läsaren förutsätts också känna till kortspelstermer som valör och färg med mera.

Valörens rangordning är den vanliga –  hjärter (), spader (), ruter () och klöver (). Ess kan både vara det högsta och det längst och att spela poker gör man självklart varje deltagare för sig, ett lagspel är inte tillåtet. I en vanliga omgång har varje deltagande spelare en uppsättning av marker som representerar pengar och det går ut på att samla så många marker som är möjlgit. De olika färgerna som markerna har betyder olika värde, till exempel är svart de mest dyrbara färgen medan vita är den med minst värde.

Ett parti poker beståer av ett antal givar som också kan förklaras som omgångar och alla spelare behöver inte delta i varje giv, vilket samtidigt ger rätten för en spelare att lämna partiet mellan givar. I varje giv kan de deltagande göra insatser med sina marker eller pengar som efter varje avslutad satsningsrunda hamnar i en gemensam pott. Det som man satsar på vem som har eller kan få den bästa kombinationen av kort på sin hand, den som får potten är den som vinner givet. Dessa kombinationer har olika beteckningar som följer i rangordning med högsta först:

pokerbfd

Hur man spelar poker? 

Att spela poker är inte som ett vanligt kortspel som man efterhand spelar ut på olika sätt för olika sorters spel. Man som spelare behöver inte ens delta i ett giv om man tror att det inte finns någon rimlig chans att vinna och då kallas det att man “lägger sig”. Då säger man upp sitt interesse för prispotten samt då inte heller behöver betala till den. Har men en bra pokerhand och tror man har goda chanser att vinna kan man istället trigga andra spelare att lägga in mer i potten för att själv kunna vinna större. Ett sätt kan vara att höja satsningsbeloppet eventuellt fler marker så att det blir dyrare för de andra att stanna kvar i spel.

pokerpottbfd

Beroende på vilken typ av poker som man spelar kan spelets kort vara antingen gemensamma (de läggs på bordet) eller privata (ges till var och en). Privata kort kan också vara öppna under två scenarion, 1. de ligger uppslagna på bordet så att alla ser den spelarens kort, 2. efter spelaren sett korten läggs de på bordet med baksidan upp eller hålls så att ingen annan ser. I de flesta pokerspel sker någon form av manipulering av korten eller utdelande av fler kort vilket är mildare än vad kan tänka sig.

Manipulering eller utdelande av fler kort tillåter spelaren att till exempel byta ut kort mot nya eller de kan byta offentliga till privata kort. Efter detta forsätter given med en ny satsningsrunda och hur många gånger detta sker beror på vilken pokerform som man spelar däremot måste minst en runda av satsningar hålls för att det ska vara meningsfullt. Ett giv kan avslutas via två scenarion som ligger enligt följande:

1 – En spelare vinner potten genom att de andra lägger sig. Detta kan ske även innan alla satsningsrundor har avverkats och i detta fall får vinnaren hela potten utan att behöva visa sina kort. Sedan flyttas dealer botton ett steg medsols och nästa giv börjar.

2- Fler än en spelare är kvar efter sista satsningsrundan. Då sker en så kallad visning (showdown) där de som är kvar måste visa sina kort för att kunna ta hem potten. Den spelare med bäst pokerhand ta hem potten men det kan ske att vinstpotten delas mellan de kvarstående spelare om det visar sig att flera har exakt lika bra händer. När vinnaren eller vinnarna fått markerna i potten flyttas dealer botton ett steg medsols och nästa giv börjar.

pokershowdownbfd

En pokerspelare under showdown – visning av kort.

Du är säkert känd med uttrycket All-in som är en pokerterm som beskriver när man satsar alla sina kvarstående marker och detta sker oftast när en spelare har få marker kvar. Då används en så kallad sidopott när en spelare inte kan syna (komma upp till det värdet som de andra spelarnas insatser har) och det innebär att de insatser och höjningar som överstiger spelarens all-in satsning läggs i denna. Sidopotten kan inte den spelare som lagt in alla sina marker vinna.

Avslutningsvis

Ta en stund att läsa på om poker och det exakta pokerspelet som du vill testa att spela på. Då kan du få dig en säkrare bild om vad som kommer ske i de olika spelscenariona och du kan skapa dig en förståelse hur man spelar. Är ni ett kompisgäng eller en grupp som gillar kortspel som poker skadar det inte att spela låtsas-rundor där ni övar upp er och lär er hur det går till innan ni till exempel satsar pengar om det är syftet med lärningen. Det finns även kända pokerspelare som laddar upp videos på flera olika plattformar där de förklarar hur det går till och varför de gör vissa saker som exempelvis lägger såhär mycket, slänger ett kort i manipuleringsmomentet och så vidare. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *